prosvjeta-klub

Predstavljen Omladinski klub SPKD Prosvjeta

SPKD „Prosvjeta“ Mostar predstavila je na press konferenciji u Ćorovića kući projekt pod nazivom „Omladinski klub Prosvjeta“ koji za cilj podržati inicijative mladih ljudi u Mostaru i šire, kroz kreiranje platforme za razvoj umjetničkih i kulturnih aktivnosti. 

”Omladinski klub Prosvjeta prvenstveno je otvoren za mlade likovne i književne umjetnike kojima će pružiti podršku kroz Otvoreni atelje i Prosvjetin Književni klub”, poručio je sekretar Prosvjete Goran Kosanić.

Otvoreni atelje: Prostorije SPKD Prosvjete će u periodu oktobar 2014. – juni 2015. godine biti otvorene za mlade umjetnike koji ih žele koristiti za vlastiti rad i promociju. U sklopu otvorenog ateljea biti će organizirana i likovna kolonija uz finalnu izložbu radova koje će umjetnici na njoj kreirati.

Književni klub: SPKD Prosvjeta će organizirati niz promocija mladih autora, te kroz saradnju s Književnim klubom Mostar pokrenuti časopis za predstavljanje njihovog rada.

Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu.

Prve aktivnosti

Već prekosutra – u četvrtak, 04.09. održaće se prvi događaj u sklopu Omladinskog kluba Prosvjeta. Riječ je o promociji zbirke pripovjetki ”Jackie's on the road again”, autora Borisa Lalića.

Omladinski klub će biti nastavljen 15.09. samostalnom izložbom istaknutog mladog autora Rikarda Druškića. 20 radova ovog umjetnika izloženo je u Los Angelesu, u LACDA (Los Angeles Center for Digital Arts), dok je u aprilu ove godine njegov rad je izabran na najprestižnijem umjetničkom takmičenju na području Azije, “International Taipei Art Competition”.

Krajem septembra biće organizovana Prosvjetina Likovna kolonija te su organizatori uputili poziv svim mladim umjetnicima da se prijave na učešće na likovnoj koloniji, kao i za korištenje otvorenog ateljea u Ćorovića kući uz napomenu da je broj učesnika ograničen, te da se treba prijaviti što prije kako bi se osiguralo mjesto.

prosvjeta-klub2